Haluan auttaa sinua onnistumaan asuntomarkkinoilla

Hei,
Minun nimi on Sakari Tolppanen. Pohjimmiltani olen opettaja, joka saa kiksejä siitä, että voi olla auttamassa muita onnistumaan. Olen myös  (sekä luonteeltani että ammatiltani) tutkija, joka haluaa oppia miten maailma toimii. Syvällisen tutkimisen ja analysoimisen pohjalta olen oppinut miten asuntomarkkinat toimii ja olen päässyt hyötymään osaamisestani asuntosijoittajana. Samalla kun näin miten moni kamppailee asuntomarkkinoilla,  opettajapuoleni heräsi ja päätin auttaa ihmisiä onnistumaan asuntomarkkinoilla. Tätä kautta minusta tuli myös yrittäjä.

Vuosien intohimo

Kiinnostukseni asuntomarkkinoihin syntyi viimeistään vuonna 2011, kun aloin harkitsemaan oman asunnon ostamista. Luonteeltani olen aina ollut ihminen, joka perehtyy asioihin kunnolla, joten aloin lukea runsaasti asuntosijoittamisesta, rakentamisesta, remonteista, asuntomarkkinoiden trendeistä, neuvotteluista ja lainoista. Käytännössä siis kaikesta mikä edes jollain tavalla liittyi asuntomarkkinoihin. Samalla analysoin satoja myynnissä olevia kohteita oppiakseni havaitsemaan ja ymmärtämään alueellisia eroja, välittäjien toimintamalleja ja hinnoitteluvirheitä. Perehdyin asioihin perinpohjaisesti, sillä en halunnut jättää mitään sattuman varaan tehdessäni ehkä elämäni suurinta sijoitusta.

Väitöskirjasta remonttiin

Olin juuri aloittanut tekemään väitöskirjaani, kun löysin ensimmäisen ostokohteeni. Kyseessä oli todellinen remonttipommi, jossa tapetit tippuivat seiniltä ja katto oli tupakan savun kellastama. Asunnon pinnat oli uusittavat kylpyhuonetta myöten. Ostin kuitenkin asunnon, vaikka tiedostin väitöskirjaprojektini vievän rutkasti aikaa ilman iltaista remonttiprojektiakin. En yksinkertaisesti voinut kieltäytyä hyvistä kaupoista. Olin seurannut asuntomarkkinoita pitkään ja näin, että tässä oli potentiaalia erittäin hyvään sijoitukseen, jos vaan saisin hinnan neuvoteltua sopivaksi.

 

Välttyäkseni yllätyksiltä, tein remontti- ja työtuntilaskelmoinnit huolella ennen lopullista tarjoustani. Keskustelin myös useiden kokeneempien henkilöiden kanssa projektista ja potentiaalisesta hinnasta. Laskelmien pohjalta päätin maksaa asunnosta maksimissaan 107 000€, vaikka siitä pyydettiin 128 000€. Otin kuitenkin neuvotelutaitoni käyttöön ja sain lopulta ostettua asunnon 10 000€ edullisemmalla kuin mitä olisin ollut valmis maksamaan. Pitkän väännön jälkeen huoneistoon tehtiin myös kallis kylpyhuoneremontti taloyhtiön piikkiin. Neuvottelutaitoni olivat siis säästäneet minulta noin 20 000€. Silloin viimeistään tajusin mikä valtava potentiaali asuntomarkkinoilla on jos vaan tietää mitä tekee. Tiesin myös, että hyvät kaupat eivät olleet tuuria, kuten olen myöhemmin moneen kertaan osoittanut.

Nälkä kasvaa syödessä

Remonttini valmistuttua, aloin perehtymään uusiin kohteisiin. Huomasin pian, kuinka asuntojen metsästäminen oli intohimoni. Taloudellisesti seuraavan kohteen ostaminen ei kuitenkaan ollut vielä mahdollista, joten aloin auttamaan Helsinkiläisiä ystäviäni asuntokaupoissa. Etsin tietoa, seurasin markkinoita ja poimin hyviä ostokohteita, samalla kartuttaen myös omaa tietotaitoani. Jos sellainen tutkinto olisi olemassa, työmääräni olisi varmasti vastannut asunnon metsästäjän tutkintoa.

Neuvottelutaidot käyttöön

Pari vuotta ensimmäisen asuntokauppani jälkeen olin valmis tekemään seuraavan asuntokauppani. Olin asunut ensimmäisessä asunnossani kaksi vuotta, joten myin sen verovapaasti vapauttaakseni pääomaa seuraavaa hankintaa varten. Olin jo hetken aikaa seurannut yhtä kiinnostavaa kohdetta samasta taloyhtiöstä, jossa ensimmäinen asuntoni oli. Neuvottelujen tuloksena sain asunnon hyvään hintaan. Asunto oli kaksi kertaa suurempi kuin ensimmäinen asuntoni, mutta maksoin siitä vain 17 000€ enemmän kuin millä myin ensimmäisen asuntoni.

Tein huoneistoon pientä pintaremonttia, jonka jälkeen laitoin asunnon vuokralle, koska olin itse muuttamassa töiden perässä pois Helsingistä. Sain asunnosta huikeata vuokratuottoa. Kaikki isot taloyhtiön remontit huomioiden vuokratuotto on noin 7%, kun Helsingissä sijoittajat yleensä tyytyvät 3-5% tuottoihin. Tämän jälkeen strategiani on ollut hankkia uusi sijoitusasunto 2-3 vuoden välein ja sillä tiellä olen edelleen. Tällä hetkellä minulla on useita vuokralaisia, jotka lyhentävät asuntolainaani ja tuovat lisätuloja.

Onnistu sinäkin asuntomarkkinoilla

Päätin perustaa Kotia kohti (nykyään MiCasa) -palvelun jakaakseeni tietoa ja antaakseni apua sitä tarvitseville ensiasunnon ostajille. On mieletön etuoikeus jatkuvasti auttaa ihmisiä onnistumaan asuntokaupoissa ja samalla toteuttaa omaa intohimoani. Mielelläni autan myös sinua, jotta onnistuminen asuntokaupoilla ei jäisi sattuman varaan. Voit katsoa tarjoamani palvelut sivuiltani ja liittyä uutiskirjeeseeni, jonka avulla voit kartoittaa omaa osaamistasi asuntomarkkinoista.